Αλληλεγγύη στη Rosa Nera

Rating:
( 0 Rating)
 

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗ ROSA NERA

rosa nera

Tο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός εκφράζει την αλληλεγγύη του στην κατάληψη Rosa Nera, που για 13 χρόνια αποτελεί αυτοδιαχειριζόμενο χώρο αγώνων, δράσεων, εκδηλώσεων, φιλοξενίας, ως ένα κοινό αγαθό στην πόλη των Χανίων.

Η Rosa Nera, βρίσκεται σε ιστορικό κτίριο στο λόφο Καστέλι πάνω από το παλιό λιμάνι και παραχωρείται προκλητικά από τον πρύτανη Β. Διγαλάκη σε διεθνή ξενοδοχειακή επιχείρηση υπό το πρόσχημα της αξιοποίησης ενώ στην πραγματικότητα συντελεί στη βίαιη τουριστικοποίηση της πόλης και την εξαφάνιση των μόνιμων κατοίκων μέσω της αύξησης των ενοικίων, το gentrification (εξευγενισμό), το ξεσπίτωμα των φοιτητών και τη λεηλασία κάθε ζωντανού κοινωνικού κυττάρου στην πόλη.

Δεν είναι τυχαίο ότι το ίδιο συνέβη παλιότερα και με το ιστορικό κτίριο Παπαδογεωργάκη που εκκενώθηκε για να αφεθεί στην εγκατάλειψη.

Αντί το Πολυτεχνείο να αποτελεί ανάχωμα στην ραγδαία αλλαγή της φυσιογνωμίας της πόλης, είναι το ίδιο που την προκαλεί, αφού βρίσκεται στα χέρια τεχνοκρατών και μάνατζερ που προάγουν μια καθαρά κερδοσκοπική νοοτροπία διαχείρισης του ιδρύματος υπονομεύοντας τον ανθρωπιστικό και κοινωνικό χαρακτήρα της γνώσης.

Δεκατρία χρόνια τώρα στη Rosa Nera έχουν φιλοξενηθεί πολιτιστικές δραστηριότητες, ενημερωτικές εκδηλώσεις για πρόσφυγες, για περιβαλλοντικά ζητήματα, παρουσιάσεις βιβλίων, διαλέξεις και ανοιχτές συζητήσεις, εκδηλώσεις διεθνούς εμβέλειας, συναυλίες, συνελεύσεις μεταναστών/τριών, φεμινιστικών και ΛΟΑΤ συλλογικοτήτων, εργατικές πρωτοβουλίες, πολιτιστικές ομάδες, εργαστήρια, αντιεμπορευματικές καλλιτεχνικές παραγωγές και πλήθος άλλων γεγονότων.

Η Rosa Nera δεκατρία χρόνια αντιμάχεται κάθε έκφανση του φασισμού, του ρατσισμού και του σεξισμού, την εργοδοτική τρομοκρατία, την καταστροφή του περιβάλλοντος, κάθε δεξιό ή αριστερό διαχειριστή της εξουσίας. Προτάσσει την αυτοοργάνωση, την κοινωνική αυτοθέσμιση και αυτοδιαχείριση και αντιστέκεται σε κρατικές ή ιδιωτικές επιταγές.

Το Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός ως κατάληψη ενός ιστορικού κτιρίου, χαρακτηρισμένου ως σύγχρονου μνημείου, έχει επίσης υποστεί την έμμεση ή άμεση κρατική καταστολή και την απειλή του ξεπουλήματός του από το Υπερταμείο (πρώην ΤΑΙΠΕΔ) στο πλαίσιο της μνημονιακής πολιτικής. Στέκεται στο πλευρό της Rosa Nera και όλων όσων αγωνίζονται ενάντια στα σχέδια της Πρυτανείας για το ξεπούλημα του κτιρίου, έτσι ώστε να συνεχίσει να αποτελεί έναν χώρο αγώνα, αυτονομίας, οριζόντιων σχέσεων και όχι ένα ακόμη Boutique Hotel.

Τα σχέδια εκκένωσης ή «κανονικοποίησης» των καταλήψεων και των ελεύθερων αυτοδιαχειριζόμενων κοινωνικών χώρων δεν είναι καινούρια και θα πάρουν την απάντηση που τους αξίζει.

Το Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός, με την ευκαιρία των εκδηλώσεων για τα γενέθλια της Rosa Nera, (21 έως 25/6) εύχεται να συνεχίσει να αποτελεί για πολλά χρόνια ακόμα τον πόλο έλξης κάθε ανήσυχου σκεπτόμενου σσσσσσανθρώπου στα Χανιά.

Κάτω τα χέρια από τη Rosa Nera
Κάτω τα χέρια από όλες τις καταλήψεις και τους αυτοδιαχειριζόμενους χώρους.

Ετικέτες

Αλληλεγγύη στη Rosa Nera | Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός
Κάθε Κυριακή μετά τις 20:00 η ανοικτή συνέλευση του Ελεύθερου Αυτοδιαχειριζόμενου Θεάτρου Εμπρός

Σχετικά με το ΕΜΠΡΟΣ

Το Εμπρός είναι καλλιτεχνική, κοινωνική και πολιτική κατάληψη και προσπαθεί να λειτουργεί οριζόντια. Κάθε Κυριακή μετά τις 20:00 γίνεται η Ανοιχτή του Συνέλευση όπου συζητιούνται θέματα αυτοργάνωσης και αυτοδιαχείρησης του χώρου, προγραμματισμού, θεματικών, γίνονται ενημερώσεις και λαμβάνονται από κοινού αποφάσεις. Είμαστε αντίθετες/οι σε κάθε μορφή ιεραρχίας, διακρίσεων και κάθετων συντονισμών με αναθέσεις. Με αυτοδιάθεση και αυτοδέσμευση όλων των παρόντων στην Ανοιχτή Συνέλευση για ενεργή συμμετοχή στη λειτουργία του, με αμοιβαίο σεβασμό και νιάξιμο, αυτό είναι δυνατό....περισσότερα
 

Διεύθυνση & Επικοινωνία

Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός

Ρήγα Παλαμήδη 2, Ψυρρή, Αθήνα

email : embrostheater0@gmail.com

Δεν λειτουργεί η εγγραφή από email της Microsoft (hotmail και windows live). Σας παρακαλούμε δώστε κάποιο άλλο email.

Ακολουθήστε μας

 
Creative Commons Creative Commons 2011 - 2017 Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός
Όλο το περιεχόμενο είναι ελεύθερο προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί η διάθεση αυτού και του παράγωγου έργου να συνεχίσει να διατίθεται εξίσου ελεύθερα

Αναζήτηση

κανείς δεν είναι ξένος στο ΕΜΠΡΟΣ