03,4,5,6,706.2018 21:00 παράσταση “Κατά Φαντασίαν Ασθενής” Μολιέρος – ΘΟΕΜΠ

Η Θεατρική Ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, παρουσιάζει το έργο του Μολιέρου

“Ο κατά φαντασίαν ασθενής”

ΤΟ ΕΡΓΟ

Πρόκειται για μια κωμωδία σε τρεις πράξεις. Ο Μολιέρος γράφει για μια ιστορία αγάπης μέσα από την οποία εκθέτει την ιατρική της τότε εποχής με σκοπό να την κατακεραυνώσει μέσα από τους χαρακτήρες του έργου. Ο κεντρικός ήρωας (αντιήρωας θα έλεγε κανείς) είναι ο Αργκάν , ένας ευκατάστατος, υποχόνδριος και φιλάργυρος ηλικιωμένος , ο οποίος πιστεύει ότι είναι υπερβολικά άρρωστος. Παρατραβάει τόσο μακριά τούτη την εμμονή που ταπεινώνεται, εξευτελίζεται, χάνει το σεβασμό των συγγενών του και πέφτει θύμα των ανθρώπων που τον εκμεταλλεύονται. Μα προπάντων καταντάει να γίνει ένοχος απέναντι σε εκείνους που έχει κάτω από την επίβλεψη του και την προστασία του.

Όταν αποφασίζει, τυφλωμένος από την εμμονή του, να  παντρέψει την μεγάλη του κόρη, Αγγελική, με έναν γιατρό για να έχει δωρεάν περίθαλψη, ο αδερφός του, Μπεράλδος, μαζί με την υπηρέτρια του Αργκάν, Τουανέττα, θα προσπαθήσουν να τον θεραπεύσουν από τις φαντασιοπληξίες του και να γλυτώσουν τη νεαρή κοπέλα από το αναγκαστικό συνοικέσιο. Τι συμβαίνει όταν η υγεία μπερδεύεται με το χρήμα, ο γάμος με την ιατρική και η αγάπη με τα φάρμακα;

Το έργο αυτό παίχτηκε για πρώτη φορά στις 10 Φεβρουαρίου 1673 και άλλες τρεις φορές μέσα στις επόμενες οκτώ μέρες με μεγάλη επιτυχία. Όμως στις 17 Φεβρουαρίου κατά τη διάρκεια της παράστασης ο Μολιέρος, όπου έπαιζε ο ίδιος τον Αργκάν, έπαθε κρίση σπασμού πάνω στη σκηνή εξαιτίας της στηθικής αρρώστιας που τον βασάνιζε και πέθανε ύστερα από λίγες ώρες. Ειπώθηκε πως ταίριαζε σαν να ήταν μια φάρσα μολιερική να πεθαίνει, ενώ έπαιζε ο ίδιος όντας άρρωστος τον ρόλο ενός ”αρρώστου”.

Κυριακή 3 Ιουνίου στις 19:00

Δευτέρα 4 Ιουνίου στις 21:00

Τρίτη 5 Ιουνίου στις 21:00

Τετάρτη 6 Ιουνίου στις 21:00

Πέμπτη 7 Ιουνίου στις 21:00

Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ ( Ρήγα Παλαμήδου 2, Ψυρρή)

Είσοδος ελεύθερη

Τηλέφωνο κράτησεων: 6971500289, 6946889074

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Γκαμπριέλα Τρίτου

Παίζουν: Βακρινού Κατερίνα, Βασιλάκη Βασιλική, Βρανά Νίκος, Δρίβα Σπυρέτα, Καλογεράκη Αναστασία, Καραϊσκάκης Λέανδρος, Μαυραγάνη Μαρία, Μπούφης Σοφιανός, Νικηφοράκης Βασίλης, Νικολάου Νίκος, Ντόβα Έλλη, Πελέκη Εύα, Ρέτζιος Άγγελος, Σελάμι Ασημίνα, Τσίωτας Γιάννης, Τσιρώνης Γιώργος, Φερεντίνου Σοφία, Χατζηθεοδώρου Ευθύμης 

Η θεατρική ομάδα του ΕΜΠ, είναι μια αυτοδιαχειριζόμενη ερασιτεχνική ομάδα, ανοιχτή σε όλους με ανοιχτά σεμινάρια, παραστάσεις και δρώμενα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

 
Scroll to Top