Εκδηλώσεις του ΕΜΠΡΟΣ

Παραστάσεις - Προβολές - Ομιλίες - Συναντήσεις Ομάδων

11+12/6, 21:15 & 14/6, 00:00 "Η Πανούκλα" του Α.Καμύ - ομάδα "Abnormal"

Η ΠΑΝΟΥΚΛΑ του Albert Camus

Πόσο χρόνο μπορείτε να μείνετε ακίνητοι; Φοβάστε;

Η Πανούκλα του Καμύ γίνεται αφορμή για να μιλήσουμε για την πανούκλα του σήμερα. Η Πανούκλα ως μια κατάσταση επιδημίας που εξαπλώνεται παντού.

Πανούκλα είναι η Πειραιώς μποτιλιαρισμένη τα Σαββατόβραδα. Πανούκλα είναι οι άστεγοι δίπλα σε χριστουγεννιάτικα λαμπάκια. Πανούκλα είναι οι αυτόχειρες για τους οποίους δεν ακούμε τίποτα.

Η Πανούκλα γύρω μας. Η Πανούκλα μέσα μας.

Το αίσθημα κενού που κουβαλάμε μετά από ένα μεγάλο ξενύχτι ή μετά από ένα χρόνο αναμονής για κάτι το οποίο δεν θα έρθει ποτέ. Ένας μεγάλος έρωτας, μια καλοπληρωμένη δουλειά, μια εύκολη ζωή. Η πανούκλα που μας κάνει να τρέχουμε σαν τρελοί. Να κυνηγάμε Σωτήρες, Δασκάλους και Πεφωτισμένους. Να αναζητάμε μανιωδώς τρόπους να ξεφύγουμε. Να ξεφύγουμε από αυτό που είναι έτσι κι αλλιώς προδιαγραμμένο, τον θάνατο.

«Από τη στιγμή που θα γεννηθούμε είμαστε καταδικασμένοι να πεθάνουμε» γράφει ο Αλμπέρ Καμύ.

Εκεί βρίσκεται το παράλογο της ύπαρξης.

Η σκηνοθέτης Πηνελόπη Φλουρή μετά τον «Ξένο» καταπιάνεται με το επόμενο κείμενο της τριλογίας του Καμύ, την «Πανούκλα». Η παράσταση φωτογραφίζει έναν κοινά αποδεχτό αλλά ταυτόχρονα παράλογο κόσμο στον οποίο ζούμε. Κάθε πλάσμα πασχίζει για την προσωπική του ελευθερία, όμως «κανείς δεν θα είναι ποτέ ελεύθερος όσο υπάρχουν μάστιγες».

Το εμβληματικό αυτό κείμενο, η «Πανούκλα» του Καμύ, έρχεται να συναντήσει την Ελλάδα του σήμερα και το «παράλογο» ξεκινά! Ο κεντρικός ήρωας αφηγείται τα γεγονότα που συνέβησαν σε μια πόλη που έπεσε επιδημία πανούκλας, και σε δεύτερο επίπεδο παρακολουθούμε τους ήρωες-αντιήρωες μέσα στη διαδικασία ενός μαθήματος που περιλαμβάνει σωματικές ασκήσεις και αναπνοές. Οι μαθητές εξαντλούνται σωματικά για να βρεθούν στο αιώνιο Παρόν με σκοπό να αποδεχτούν το θάνατο τους.

Όλα αυτά συνθέτουν ένα δυστοπικό περιβάλλον. Οι ήρωες-αντιήρωες θα τραγουδήσουν, θα χορέψουν, θα γελάσουν μέχρι θανάτου. Θα καταρρεύσουν, θα ξανασηκωθούν, θα ζήσουν το παράλογο, θα το αποδεχτούν, θα μείνουν στην άκρη παρατηρώντας το, θα περιμένουν.... ως το τέλος.

Σημείωμα σκηνοθέτη:

Το σώμα αποτελεί το πιο ισχυρό όπλο και μέσο για να ειπωθεί αυτή η ιστορία. Το σώμα ως κίνηση, ως δόνηση, ως παλμός. Το σώμα που καταρρέει. Το σώμα που ουρλιάζει. Το σώμα που στέκεται.  Το σώμα που φθείρεται . Το σώμα που περιμένει…

 

Για 3 παραστάσεις:

Τρίτη 11/6 & Τετάρτη 12/6 στις 21.15

Παρασκευή 14/6 στις 00.00 (μεταμεσονύχτια)

Διάρκεια παράστασης: 70'

Στο θέατρο ΕΜΠΡΟΣ (Ρήγα Παλαμήδη 2, Ψυρρή), είσοδος με ελεύθερη συνεισφορά.

Σημείωση: η είσοδος δεν θα είναι δυνατή μετά την έναρξη της παράστασης.

 

Σκηνοθεσία-Διασκευή Κειμένου: Πηνελόπη Φλουρή

Μουσική Σύνθεση/Μουσικός επί σκηνής: Απόστολος Λαγαρίας

Κίνηση: Εριφύλη Δαφέρμου

Σχεδιασμός Φωτισμού: Γιώργος Αγιαννίτης

Υπεύθυνη Ενδυματολογίας: Δάφνη Ηλιοπούλου

Φωτογραφία/Βίντεο: Meghdad Fadaeenia

Βοηθός Σκηνοθέτη: Τίνα Παπακωνσταντίνου / Γιάννης Παπαθύμνιος

Παίζουν: Τάσος Ράπτης, Γεράσιμος Παύλου, Τίνα Παπακωνσταντίνου, Πηνελόπη Φλουρή,  Κωνσταντίνος Παπασωτηρόπουλος

Τροποποίηση : Τρίτη, 18 Ιουνίου 2019 17:32
Αξιολόγησε αυτό το άρθρο
(1 Αξιολόγηση)

Σχετικά με το ΕΜΠΡΟΣ

Το Εμπρός είναι καλλιτεχνική, κοινωνική και πολιτική κατάληψη και προσπαθεί να λειτουργεί οριζόντια. Κάθε Κυριακή μετά τις 19:00 γίνεται η Ανοιχτή του Συνέλευση όπου συζητιούνται θέματα αυτοργάνωσης και αυτοδιαχείρησης του χώρου, προγραμματισμού, θεματικών, γίνονται ενημερώσεις και λαμβάνονται από κοινού αποφάσεις. Είμαστε αντίθετες/οι σε κάθε μορφή ιεραρχίας, διακρίσεων και κάθετων συντονισμών με αναθέσεις. Με αυτοδιάθεση και αυτοδέσμευση όλων των παρόντων στην Ανοιχτή Συνέλευση για ενεργή συμμετοχή στη λειτουργία του, με αμοιβαίο σεβασμό και νιάξιμο, αυτό είναι δυνατό....περισσότερα
 

Διεύθυνση & Επικοινωνία

Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός

Ρήγα Παλαμήδη 2, Ψυρρή, Αθήνα

email : embrostheater0@gmail.com

Δεν λειτουργεί η εγγραφή από email της Microsoft (hotmail και windows live). Σας παρακαλούμε δώστε κάποιο άλλο email.

Ακολουθήστε μας

 
Δωρεάν φιλοξενία & κατασκευή : Κατασκευή SEO Ιστοσελίδων www.e-ania.gr | Creative Commons Creative Commons 2011 - 2020 Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός
Όλο το περιεχόμενο είναι ελεύθερο προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί η διάθεση αυτού και του παράγωγου έργου να συνεχίσει να διατίθεται εξίσου ελεύθερα

Αναζήτηση

κανείς δεν είναι ξένος στο ΕΜΠΡΟΣ