28/05/2018 21:00 – 23:00 παράσταση “Ρινόκερος” Ιονέσκο – Θεατ.Ομ. ΓΠΑ “Τσίρκο”

Ο ΡΙΝΟΚΕΡΟΣ του Eugène Ionesco

(Ομάδα Γεωπονικού πανεπιστημίου Αθηνών – Το Τσίρκο)

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μικιός
Μουσική: Ρόζυ Ασσέρ
Πιάνο: Μάριος Κωστάκης
Χορογραφίες: Εύα Λαύκα 

Σημείωμα Σκηνοθέτη

  Ο Ρινόκερος του Ιονέσκο μπορεί να είναι μία κωμωδία. Τίποτα δεν το αποκλείει. Μέσα σε ένα θεατρικό σύμπαν όλα είναι δυνατά. Όπως τα παιδιά που παίζουν το παράλογο σαν να ήταν λογικό και γελάνε με αυτό. Ένα κυριακάτικο πρωινό ο περίπατος δύο Ρινόκερων θα αναστατώσει μια μικρή επαρχιακή πόλη. Ένας σοφός, ένας γέρος, μια νοικοκυρά, ένας μπακάλης και ένας νεκρός γάτος δημιουργούν μια ιλαρή ατμόσφαιρα. Τίποτα δεν προοιωνίζει το κακό που έρχεται. Μπορεί να είναι ένα δράμα. Μια επιδημία δεν είναι ποτέ κάτι ευχάριστο. Πόσο μάλλον μια επιδημία ρινοκερίτιδας. Ο ένας μετά τον άλλον θα γίνουν ρινόκεροι. Το κακό χτυπάει όλη την πόλη. Είναι επιλογή σου να γίνεις Ρινόκερος; Μπορείς να αντισταθείς σε μια τρέλα, σε μία μόδα που κυριεύει τους πάντες;

   Ο Ιονέσκο παίρνει αυτά τα ερωτήματα και δημιουργεί ένα κόσμο, όπως ο επιστήμονας δημιουργεί ένα πλασματικό περιβάλλον και μετά στέκεται και παρατηρεί. Αν το δεις ως κωμωδία μπορεί να κλάψεις. Αν το δεις σαν δράμα μπορεί να γελάσεις. Μπορεί να είναι και θρίλερ, ή μια αλληγορία για τον φασισμό. Μπορεί να είναι ένα πολιτικό έργο ή μια σουρεαλιστική άσκηση του συγγραφέα. Αυτό είναι το παιχνίδι που μας προτείνει με τον Ρινόκερο του ο Ιονέσκο.

  Το  “Τσίρκο” είναι η δεύτερη ομάδα θεάτρου του Γεωπονικού Παν/μιου Αθηνών. Δημιουργήθηκε πριν 4 χρόνια για να καλύψει την μεγάλη επιθυμία των φοιτητών να συμμετάσχουν σε θεατρικές ομάδες. Αυτή την στιγμή έχει 25 μέλη και μετράει στο βιογραφικό της τρεις παραστάσεις: (“Οι Κυνικοί στον Κάτω Κόσμο” το 2015, “Η Φάρμα των Ζώων” το 2016 και “Λυσιστράτη” το 2017).

Περί της μουσικής.

Ένα τραγούδι στα Γαλλικά! Γιατί; και τί λέει;

Ο Ιονέσκο, αν και Ρουμάνος κατά το ήμισυ, μεγάλωσε και έζησε στη Γαλλία. Έγραψε όλα του τα έργα στα Γαλλικά. Προσπαθήσαμε λοιπόν να είμαστε πιο κοντά στον λόγο του αλλά και στο πνεύμα του, μιας και το χιούμορ είναι αντίδοτο στην έλλειψη κατανόησης.

Κατ’ αρχήν κυριαρχεί το δίλημμα: είναι ρινόκερος της Ασίας ή της Αφρικής; Λες και εκεί είναι η ουσία και όχι στην διχόνοια και την αντιπαλότητα.

Μετά, ο παραλογισμός: τον λένε Ανασταζί; Ήτανε σ΄ ένα ταξί ή σ΄ ένα μαγαζί ;

Όσο για τον καθένα μας… αναρωτιέται το ρεφραίν: ποιος τον είδε; Πού είναι τέλος πάντων; μήπως είσαστε εσείς ή έχετε μαζί του ραντεβού;

Και οι δύο αντίπαλες ομάδες τον βρίσκουν όμορφο, συμπαθητικό, κομψό-ακόμα και όταν κάνει πιπί! Είναι τραγικό αλλά και κωμικό !

Στα αρχαία ελληνικά γράφεται ‘’ρινόκερως’’ (ρις-ρινός + κέρας).
Έρως= μεγάλη επιθυμία, ένθερμη αγάπη για κάτι ή για κάποιον: μήπως υπάρχει μια απάντηση εδώ;

Συντελεστές:

Γιώργος Γιέτος

Παναγιώτης Κωστάμης

Μανώλης Ριζίκος

Ευθύμης Χαροκόπος

Μαράγια Σιούντρη

Σοφία Γκρέτση

Αναστασία Παλατζίδη

Γιάννης Ντούνιας
Ανθή Μιχελή

Αναστασία Παινέση

Χαρά Νικολάου
Παναγιώτης Σουβλέλης

Βασιλίνα Σακαρέλου

Μυρτώ Σταμούλη

Σοφία Τζιόμπρα

Αναστασία Μιχαήλ

Έλλη Παπάζογλου

Αγγελική Κουρκουλάκου

Μαριάννα Ιωαννίδου

Διονυσία Μπουρτσουκλή

Όλγα Κωνσταντινίδη

Άσπασία Λιάπη

Klaudio Cuka

Γιώργος Λάζος

Όλγα Καλαγκάτση

Γιώργος Φραγκόπουλος

Scroll to Top