Εκδηλώσεις του ΕΜΠΡΟΣ

Παραστάσεις - Προβολές - Ομιλίες - Συναντήσεις Ομάδων

×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 573

Δευτέρα 9/5/2022, 21:00 - Erica Lagalisse- Απόκρυφα Στοιχεία του Αναρχισμού

ΟΜΙΛΙΑ
Erica Lagalisse (Ανθρωπολόγος- Καναδάς)
Δευτέρα 9/5/2022
ώρα 21.00
Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο
Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ
(Ρ. Παλαμήδη 2, Ψυρρή)
Σε ένα κόσμο που οι θεωρίες συνωμοσίας ξεσπάνε ξαφνικά στο διαδίκτυο και καταλαμβάνουν τον δημόσιο χώρο, η ανθρωπολόγος Erica Lagalisse μας καλεί σε μια ομιλία - παρουσίαση του βιβλίου της "ΑΠΟΚΡΥΦΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΡΧΙΣΜΟΥ. Με έμφαση στην Συνωμοσία των Βασιλέων και την Συνωμοσία των Λαών"- μια εξερεύνηση της γκρίζας ζώνης ανάμεσα στις στρατηγικές των κυρίαρχων και τα απελευθερωτικά σχέδια των καταπιεσμένων.
Η ομιλία θα γίνει στα Αγγλικά με μετάφραση στα Ελληνικά.
Το βιβλίο κυκλοφορεί στα Ελληνικά από τις εκδόσεις Firebrand
"Αυτό είναι σίγουρα το πιο δημιουργικό και συναρπαστικό και ενδεχομένως το πιο σημαντικό έργο που κυκλοφόρησε, εδώ και πολλά χρόνια, τόσο για τον αναρχισμό όσο και για τον αποκρυφισμό. Θα πρέπει να οδηγήσει στη δημιουργία ενός ολόκληρου νέου τομέα θεωρητικών σπουδών". (David Graeber, ανθρωπολόγος, αναρχικός ακτιβιστής και συγγραφέας, ανάμεσα σε άλλα, του βιβλίου "Χρέος: Τα πρώτα 5.000 χρόνια")
"Η Lagalisse ανασκάπτει τις θεολογικές, πνευματικές ρίζες του αναρχισμού προκειμένου να εντοπίσει τις αδυναμίες του αριστερού ακτιβισμού. Ένα βιβλίο συναρπαστικό, διαφωτιστικό που συχνά προκαλεί την έκπληξη, το οποίο ευχαριστεί και εντυπωσιάζει, καθώς αυτό στοχάζεται πάνω σε μία εντυπωσιακή ποικιλία θεμάτων, από το φύλο και τη διαθεματικότητα έως τις μυστικές εταιρείες, τον αποκρυφισμό και τη συνωμοσία". (Gabriella Coleman, συγγραφέας του Hacker, Hoaxer, Whistleblower, Spy: The Many Faces of the Anonymous)
Όπως εξιστορεί στην εισαγωγή της έκδοσης η Erica Lagalisse, κατά την διάρκεια των σπουδών της ανακάλυψε ότι η ερευνητική προσπάθεια στην οποία επιδιδόταν σχετικά με το ιστορικό παρελθόν τόσο των συνδικαλιστικών κινημάτων, αλλά και του λεγόμενου κλασικού αναρχικού κινήματος «έπεφτε» πάνω στην ιστορία του ελευθεροτεκτονισμού μεταξύ άλλων κρυφών αδελφοτήτων. Οι δισταγμοί της νεαρής τότε Lagalisse, γνωστής στο ακαδημαϊκό της τμήμα ως «αναρχικιάς», να προχωρήσει στην ανάδειξη αυτής της σχέσης διαλύθηκαν μετά και την ενθάρρυνση της ακαδημαϊκής της συμβούλου και διευθύντριας του Τμήματος Ιστορίας του Πανεπιστημίου ΜcGill στο Μόντρεαλ της επαρχίας Κεμπέκ στον Καναδά. Έτσι, κινήθηκε στην κατεύθυνση της συμπλήρωσης της μελέτης της για τον συνδικαλισμό του 19ου και 20ου αιώνα, με έμφαση στις ρίζες του αναρχισμού στην θεοσοφία και τον ελευθεροτεκτονισμό του 19ου αιώνα θεωρώντας, όχι μόνο πρακτικά υπεύθυνο, αλλά και «πολιτικά» αναγκαίο να θίξει το ακανθώδες ζήτημα της μυστικής επαναστατικής εταιρείας.
Τον 19ο αιώνα οι αναρχικοί κατηγορήθηκαν για συνωμοσία από τις κυβερνήσεις που φοβόντουσαν την επανάσταση, αλλά τον εικοστό αιώνα διάφορες "θεωρίες συνωμοσίας" κάνουν λόγο για έλεγχο των αναρχικών από το ίδιο το κράτος. Οι Ιλλουμινάτι ήταν ένα δίκτυο διανοούμενων που υποστήριξαν την αυτοκυβέρνηση και αντιτάχθηκαν στην ατομική ιδιοκτησία, ωστόσο σήμερα το κοινό μαθαίνει ότι αυτοί ήταν (και είναι) η ίδια ακριβώς ομάδα που ελέγχει τις κυβερνήσεις και υπερασπίζεται την ατομική ιδιοκτησία παγκοσμίως. Με την παρέμβασή της στη τόση παραπληροφόρηση, η Lagalisse χρησιμοποιεί πρωτογενείς και δευτερογενείς πηγές από πολλές γλώσσες για να διασαφηνίσει την ιστορία της αριστερός και να εξηγήσει την πραγματική σχέση ανάμεσα στην επανάσταση, την πανθεϊστική απόκρυφη φιλοσοφία και τις μυστικές αδελφότητες.
Εξερευνώντας τις κρυμμένες αντιστοιχίες ανάμεσα στον αναρχισμό, την αναγεννησιακή μαγεία και τα κινήματα της Νέας Εποχής, η Erica Lagalisse επίσης προωθεί την κριτική επιστημονική σκέψη όσον αφορά τις αριστερές συνδέσεις με την κοσμική πολιτική. Μελετώντας τον αναρχισμό ως ιστορικό αντικείμενο, αυτό το καινοτόμο έργο υπογραμμίζει το πώς η ανάπτυξη της αριστερής θεωρίας και πράξης μέσα στις μυστικές, ανδρικές δημόσιες σφαίρες εξακολουθεί να τροφοδοτεί τις σύγχρονες αναρχικές κατανοήσεις του "πολιτικού", όπου η ανδρική καταπίεση από το κράτος γίνεται το πρότυπο εξουσίας γενικά.
 
Οργάνωση εκδήλωσης:
Κενό Δίκτυο
http://voidnetwork.gr
Υλη[matter] HYLE
http://hyle.gr/
εκδόσεις Firebrand
Αξιολόγησε αυτό το άρθρο
(0 Αξιολογήσεις)

Ετικέτες

Δευτέρα 9/5/2022, 21:00 - Erica Lagalisse- Απόκρυφα Στοιχεία του Αναρχισμού | Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός

Σχετικά με το ΕΜΠΡΟΣ

Το Εμπρός είναι καλλιτεχνική, κοινωνική και πολιτική κατάληψη και προσπαθεί να λειτουργεί οριζόντια. Κάθε Δευτέρα μετά τις 20:00 γίνεται η Ανοιχτή του Συνέλευση όπου συζητιούνται θέματα αυτοργάνωσης και αυτοδιαχείρησης του χώρου, προγραμματισμού, θεματικών, γίνονται ενημερώσεις και λαμβάνονται από κοινού αποφάσεις. Είμαστε αντίθετες/οι σε κάθε μορφή ιεραρχίας, διακρίσεων και κάθετων συντονισμών με αναθέσεις. Με αυτοδιάθεση και αυτοδέσμευση όλων των παρόντων στην Ανοιχτή Συνέλευση για ενεργή συμμετοχή στη λειτουργία του, με αμοιβαίο σεβασμό και νιάξιμο, αυτό είναι δυνατό....περισσότερα
 

Διεύθυνση & Επικοινωνία

Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός

Ρήγα Παλαμήδη 2, Ψυρρή, Αθήνα

email : embrostheater0@gmail.com

Δεν λειτουργεί η εγγραφή από email της Microsoft (hotmail και windows live). Σας παρακαλούμε δώστε κάποιο άλλο email.

Ακολουθήστε μας

 
Creative Commons Creative Commons 2011 - 2017 Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός
Όλο το περιεχόμενο είναι ελεύθερο προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί η διάθεση αυτού και του παράγωγου έργου να συνεχίσει να διατίθεται εξίσου ελεύθερα

Αναζήτηση

κανείς δεν είναι ξένος στο ΕΜΠΡΟΣ