Κείμενο σχετικό με τη συνάντηση τμήματος της Ομάδας Δράσης κατά της Αστυνομικής Βίας/Αυθαιρεσίας και του Εκφασισμού της Καθημερινότητας, με συμβούλους του Υπουργείου Υγείας, 16-7-2015

Η απάντηση που δόθηκε και η όλη στάση από πλευράς τόσο της αρμόδιας υπουργού για τα Προνοιακά ιδρύματα Θεανώς Φωτίου, όσο και από το επιτελείο του Υπουργού Υγείας Π. Κουρουμπλή ήταν μάλλον η αναμενόμενη. Όπως και όλοι οι προκάτοχοί τους και με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, απλώς «δεν ασχολούνται» με το ζήτημα της διαχρονικής κακομεταχείρισης των εγκλείστων/νοσηλευομένων στα ιδρύματα, ουδόλως τους αφορά, αδιαφορούν. Η «συνάντηση» με την κυρία Φωτίου, στη διάρκεια της ακτιβιστικής μας δράσης στις 29 Ιουνίου, ήταν στον διάδρομο, στη στοά, έξω από το Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, στη λογική του «σας άκουσα και γεια σας», ενώ στη συνάντηση που ορίστηκε στο Υπουργείο Υγείας, για μερικές μέρες αργότερα, στις 16 του Ιούλη, από τον επιστημονικό σύμβουλο του Υπουργού Π. Κουρουμπλή, Β. Αυγουλά, η απάντηση από τον ίδιο και μια ακόμα σύμβουλο, πολιτική συνεργάτιδα του Υπουργού Υγείας, την κ. Αναστοπούλου, ήταν, ως συνήθως, ότι «το ζήτημα των Λεχαινών, όπως και όλων των κλειστών θεραπευτηρίων χρόνιων νοσημάτων δεν είναι στην αρμοδιότητά μας, ανήκει σε άλλο Υπουργείο», και επομένως δεν είχαν να πουν τίποτα επί της ουσίας. Αφιέρωσαν απλώς λίγο χρόνο σε μια δημοσιοσχεσίτικου χαρακτήρα συνάντηση, όπου, από τη μια, έγινε εμφανής ο άκρως επιδερμικός, αδαής και γραφειοκρατικός τρόπος που αντιμετωπίζονται, και από το επιτελείο της σημερινής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, τα ζητήματα των ατόμων με νοητικές και σωματικές αναπηρίες και της ψυχικής υγείας, από την άλλη, η πλήρης δυσανεξία τους στην όποια κριτική προσέγγιση. Εξ ου και η ασταμάτητη επιθετικότητα της κ Αναστοπούλου όταν της γίνονταν ερωτήματα επί της ουσίας, τα οποία καθεαυτά αποκάλυπταν τη γύμνια των πολιτικών τους, αλλά και των προθέσεών τους. Τάχτηκε υπέρ των μηχανικών καθηλώσεων, υπέρ των «ήσυχων δωματίων» (απομονώσεων ή, αλλιώς, «λευκών κελιών») κλπ, πάντα στην εφαρμογή τους «βάσει κανόνων», που μια επιστημονική επιτροπή θα καθορίσει, αλλά ξέρουμε πια ότι αυτοί οι «κανόνες» λειτουργούν πάντα ως το άλλοθι για την απρόσκοπτη εφαρμογή των κατασταλτικών πρακτικών. Η συνάντηση έχει μαγνητοφωνηθεί, εν γνώσει των συμβούλων του Υπουργείου Υγείας, για των λόγων το αληθές και για την ενημέρωση όλων των μελών της ομάδας Δράσης.

Τα Λεχαινά, το γνωρίζουμε, πια, πως δεν είναι μια ακραία, εξαιρετική περίπτωση, αλλά η καθημερινότητα όλων των ιδρυμάτων κλειστού τύπου ΑμεΑ και ολόκληρου του συστήματος ψυχικής υγείας. «Λεχαινά» υπάρχουν διάσπαρτα σε όλη τη χώρα, όπου παρέχεται μια «περίθαλψη» στα άτομα με προβλήματα, συνήθως, βαριάς νοητικής καθυστέρησης, αναπτυξιακών διαταραχών και βαριών σωματικών (αισθητηριακών, κινητικών και μεικτών) αναπηριών, επικεντρωμένη γύρω από την απλώς βιολογική τους συντήρηση, ως «πραγμάτων», ως «αντικειμένων». Μια «περίθαλψη» που δικαιολογεί θέσεις εργασίας από την γύρω περιοχή, την ίδια στιγμή που, βάσει νομοθεσίας των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων, παρακρατείται και το μεγαλύτερο μέρος της όποιας σύνταξης όσων εκ των εγκλείστων παίρνουν, για να συμπληρώνει τον περικομμένο προϋπολογισμό και να καθίσταται δυνατή η οριακή λειτουργία των ιδρυμάτων αυτών, αντί να χρησιμοποιηθεί για τη στήριξη της συγκρότησης ενός εξατομικευμένου θεραπευτικού πλάνου αποκατάστασης και κοινωνικής επανένταξης των εγκλείστων.
Η κυβέρνηση της «αριστεράς» που πρόκυψε από τις εκλογές της 25 Γενάρη, δεν μπορεί να συνεχίζει να «ποιεί την νήσσα» για καταστάσεις και πρακτικές που συνιστούν κατάφωρη καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατεξευτελισμό της ανθρώπινης ύπαρξης και μετάλλαξη της έννοιας της θεραπείας και της φροντίδας σε μια διαρκή, καθημερινή άσκηση βίας πάνω σε γυμνά σώματα και ψυχές.
Αυτό το έγκλημα πρέπει να σταματήσει, τώρα!

Ο αγώνας μας δε σταματάει εδώ.
Θα μας βρίσκουν μπροστά τους!

30 και 31 Οκτωβρίου διοργανώνουμε 2ήμερο Φεστιβάλ Αλληλεγγύης στα Παιδιά του ΘΧΠ (πρώην ΚΕΠΕΠ) – Παράρτημα ΑμεΑ Λεχαινών και όλων των κλειστών δομών «περίθαλψης», στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός.

Καλούμε τις Ομάδες, Συλλογικότητες, Ανοιχτές Συνελεύσεις, Αυτοοργανωμένους Χώρους, Καταλήψεις, Σωματεία Βάσης εργαζομένων, κ.ά., που αντιστέκονται στην απαξίωση και στον εξευτελισμό ανθρώπων και δη ευπαθών ομάδων, παιδιών, κ.ά., να στηρίξουν το κίνημα αλληλεγγύης, που έχει ξεκινήσει απ τα κάτω, να φουντώσει και να συνεχιστεί με περισσότερες δράσεις αφύπνισης, για την έμπρακτη καταδίκη και το σταμάτημα των κυρίαρχων κατασταλτικών πρακτικών στο χώρο των Προνοιακών Ιδρυμάτων και της Ψυχικής Υγείας.

Ομάδα Δράσης κατά της Αστυνομικής Βίας-Αυθαιρεσίας & του Εκφασισμού της Καθημερινότητας (από Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός)
https://www.facebook.com/groups/769694969746817/

 
Scroll to Top