Πέμπτη, 28/1/2016 17.00 – 24.00 1ο Φεστιβάλ Αλληλεγγύης για το σπίτι των γυναικών

 
Το Σπίτι των Γυναικών αποτελεί μια σημαντική προσπάθεια της ομάδας γυναικών, που τιτλοφορείται Πρωτοβουλία για ένα Σπίτι των Γυναικών Αθήνας, να απαντήσουν στην κρίση με τις αξίες της Αλληλεγγύης, Αυτοοργάνωσης, Αυτοδιαχείρισης και Δημιουργικότητας. 

Σκοπό έχει να φιλοξενήσει τις πολυποίκιλες πλευρές της γυναικείας εμπειρίας και τις διάφορες ομάδες γυναικών (αλλά κι αλληλέγγυων αντρών), που προσπαθούν να τις αναδείξουν.
Η Λειτουργία του Σπιτιού, όπως κι οι ομάδες που θα εμπλακούν σε αυτό, πρέπει να εμφορούνται από αντιφασιστικά, αντιεραρχικά, και αντισεξιστικά φεμινιστικά προτάγματα.

Νιώθουμε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε την ομάδα Δράσης κατά της Αστυνομικής Βίας/Αυθαιρεσίας και του Εκφασισμού της Κοινωνίας του Θεάτρου Εμπρός, για την πολύτιμη βοήθεια της στο 1ο φεστιβάλ Αλληλεγγύης για το Σπίτι των Γυναικών! Καθώς και την Κοινωνική Κουζίνα “Ο Άλλος Ανθρωπος”, που θα μαγειρέψει, αλληλέγγυα, για να στηρίξει το 1ο Φεστιβάλ, για ένα Σπίτι Γυναικών, στην Αθήνα!

 
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

5.00 – 5.10μ.μ. Έναρξη – Καλωσόρισμα – Ενημέρωση για το περιεχόμενο του Προγράμματος 

Α΄ΜΕΡΟΣ

• 5.10-6.00μ.μ. Προβολή Βίντεο-Films

• VIOLENCES DU SILENCE – SEQ.1 CHANTAL – Femmes pour le Dire Femmes pour Agir – FDFA, Δημοσιεύτηκε 12 Νοε. 2015, 3:08’ 

• L’enfer des femmes en Inde, France 24, Δημοσιεύτηκε 7
Μαρ. 2013, 12:53’ 

• Πως έφυγες-Βίκυ Μοσχολιού (photos by C. giotopoulos)
Ανέβηκε στις 9 Σεπ 2011, από τη φωτογραφική συλλογή “The Really Desparate Housewife”, Constantinos Giotopoulos, 2.41’

• Συνέντευξη Ελεονόρας Ντούρου, από το Σπίτι Αλληλεγγύης 
Γυναικών Θεσσαλονίκης, Eleni Panousi, Marie-Hélène Le Ny et Brigitte Marti 50-50 magazine, 2.50’ 

•6.00 – 6.45μ.μ. «Γυναίκα και Δικαιοσύνη» Βούλα 
Γιαννακοπούλου, δικηγόρος-εισήγηση και συζήτηση με κοινό 

•6.45 – 7.30μ.μ. «Η lgbtqi κοινότητα και η κομβικότητα ή 
η διαθεματικότητα των κινημάτων» – Στέλλα Μπελιά, 
“Οικογένειες Ουράνιο Τόξο” . εισήγηση και συζήτηση με κοινό 

• 7.30 – 8.30μ.μ. “Γιατί ένα ΣΠΊΤΙ ΓΥΝΑΙΚΏΝ σήμερα;” 
Ιστορική αναδρομή και παρουσίαση του σχεδίου, αρχές και στόχοι- πληροφορίες για το υπό δημιουργία Σπίτι των Γυναικών, τόπος, καταστατικό, κλπ. εισηγήσεις και συζήτηση με το κοινό 

• 8.30 – 8.40μ.μ. Προβολή Ηλεκτρονικής Έκθεσης Φωτογραφίας: 
«Η Γυναίκα στα Χρόνια της Κρίσης» 

Β΄ΜΕΡΟΣ
• 8.40 – 9.40μ.μ. Περιήγηση στην Έκθεση Φωτογραφίας στο 
Φουαγιέ και διάλειμμα για φαγητό /ποτό/ καφέ/ κουβέντα 

Η Κοινωνική Κουζίνα Ο Άλλος Άνθρωπος, θα μαγειρέψει, για το Σπίτι των Γυναικών

Γ΄ ΜΕΡΟΣ

• 9.45 – 10.45μ.μ. Το UMBRA Project θα παρουσιάσει έργα 
Αudiovisual Art and Performance. Το UMBRA Project είναι μια πλατφόρμα συνεργασίας, που δημιουργήθηκε το 2011 από τον Άντυ Δήμα. Συμπράττουν τόσο μουσικοί όσο και άλλοι καλλιτέχνες. Εστιάζει σε συνθέσεις stereo tracks και live αυτοσχεδιασμούς, φωνητικά, φλάουτο, video art, performance art.
Συντελέστριες/ές:Έφη Μπέλση, Νάγια Σαγρή, Αλεξάνδρα Σταματοπούλου, Χριστίνα Στουραΐτη, κ.ά. 

• 10.45 – 11.00 μ.μ. “Είσαι ή θα μπορούσες να είσαι εσύ»
Έμπνευση Performance: Στεύη Θεοδοσίου
Στην ιστορία/σενάριο ενσωματώνεται το ποίημα 
«ΣΩΠΑ, μη Μιλάς…», 
του Τούρκου διανοούμενου και ακτιβιστή ΑΖΙΖ ΝΕΣΙΝ (1915 – 1995)
Performers: Στεύη Θεοδοσίου, Γιώργος Πιτσιλαδής 
Μουσική Video Art: Άντυ Δήμας

• 11.00 – 11.45μ.μ. Αυτοσχεδιαστικό Θέατρο Playback Ground 
Δίχως σκηνοθεσία και με σεναριακό γνώμονα τις καθημερινές ιστορίες και εμπειρίες του κοινού, η ομάδα αυτοσχεδιαστικού Θεάτρου Playback Ground, παρουσιάζει μια (συμ)παράσταση, στο πλαίσιο της Ημέρας Αλληλεγγύης στο Σπίτι των Γυναικών, δίνοντας σώμα και φωνή στα λεγόμενα και “μη”. Συντονισμός: Χριστίνα Στουραΐτη

Παίζουν: Δημήτρης Ρούσσος, Πάνος Τούρλας, Δημήτρης Γιαννής
Μουσική: Δέσποινα Τσελίκα
Διερμηνεία στη νοηματική: Ελένη Γιαννακοπούλου

Πληροφορίες για την Έκθεση Φωτογραφίας του Φεστιβάλ: 
«Η Γυναίκα στα Χρόνια της Κρίσης», μπορείτε να βρείτε στο:www.facebook.com/events/155953168106113/163489974019099/

Email επικοινωνίας: 
spiti.gynaikon@gmail.com
 
Δελτίο Τύπου
 

1ο Φεστιβάλ Αλληλεγγύης,

Πέμπτη, 28 Γενάρχη 2016 Γενάρη

5.00-12.00 μ.μ.

 στο «Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός»

Ρήγα Παλαμήδου 2, Ψυρρή

Με το  1ο Φεστιβάλ Αλληλεγγύης για το «Το Σπίτι των Γυναικών» που θα γίνει την Πέμπτη, στις 28 Γενάρη στο «Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός» θέλουμε να δώσουμε συνέχεια  και αίσιο τέλος στην  καμπάνια για ένα “Σπίτι των Γυναικών”, που άρχισε πέρσι!

Την ιδέα για ένα  “Σπίτι”  την εμπνευστήκαμε  στις αρχές του καλοκαιριού του 2014 στο πεζοδρόμιο έξω από την είσοδο του Υπουργείου Οικονομικών, στη διάρκεια της δράσης αλληλεγγύης στον αγώνα των  595 καθαριστριών από το Υπουργείο Οικονομικών ενάντια στην απόλυσή τους.

 Το  αίτημα για  δωρεάν παραχώρηση  ενός χώρου  μαζί με τις  2.300 υπογραφές που μάζεψε η  καμπάνια υποστήριξης του «Σπιτιού των Γυναικών»  το απευθύναμε πριν από ένα σχεδόν χρόνο στην πολιτεία, και πιο συγκεκριμένα στην  Περιφέρεια Αττικής.  Θα νόμιζε κανείς πως η αναγκαιότητα αυτού του Σπιτιού των Γυναικών είναι  αυτονόητη! Όμως,  την ώρα που σε πολλές χώρες της Ευρώπης και στον κόσμο όλο, οι γυναίκες έχουν  ήδη κατακτήσει «Σπίτια των Γυναικών»  από την δεκαετία του 1970, την ώρα μάλιστα  που λόγω της ανθρωπιστικής κρίσης και  της   διάλυσης του κοινωνικού ιστού,  οι γυναίκες χρειάζονται όσο ποτέ άλλοτε αυτό το σπίτι, η μόνη απάντηση που πήραμε ήταν μια εκκωφαντική σιωπή! Δεν έκαναν τον κόπο ούτε καν να μας απαντήσουν, δείχνοντας έτσι πόσο νοιάζονται για τις γυναίκες και τα δικαιώματά τους!

 Εμείς όμως δεν μπορούμε να το βάλουμε κάτω!  Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε μόνες μας, με φτερά την αλληλεγγύη των κινημάτων και καλώντας  τον  κόσμο να μας στηρίξει. Γιατί; Μα, επειδή το «Σπίτι των Γυναικών» είναι απαραίτητο να γίνει για να βγάλει τις γυναίκες και τις –κάθε λογής- συλλογικότητές τους από την απομόνωση και να τους δώσει τη δυνατότητα να συναντιούνται, να γνωρίζονται, να ανταλλάσουν αγωνιστικές και άλλες εμπειρίες, να συντονίζονται, να αντιστέκονται και φυσικά, να διεκδικούν τα δίκαιά τους! Έτσι γεννήθηκε η ιδέα του Φεστιβάλ Αλληλεγγύης…

 Το Φεστιβάλ (που δεν έχει είσοδο),  στήθηκε με πρωτότυπο τρόπο. Θα μπορούσαμε να πούμε πως ήδη σκιαγραφεί κάπως τη λειτουργία του «Σπιτιού» που ονειρευόμαστε. Το πρώτο μέρος, αποτελείται από μικρά βίντεο  που κάνουν ορατό… τον αόρατο κόσμο της βίας κατά των γυναικών με αναπηρία, των βιασμών στην Ινδία, της μοναξιάς της  εγκατάλειψης, την εμπειρία μιας γυναίκας του « Χώρου Αλληλεγγύης των Γυναικών», του σπιτιού γυναικών που δημιουργήθηκε πρόσφατα στην Θεσσαλονίκη, με αυτοοργάνωση και αυτοδιαχείριση. Επίσης, περιλαμβάνει τρεις  εισηγήσεις και  συζητήσεις, πάνω σε θέματα όπως  Δικαιοσύνη και Γυναίκα,   LGBTQIκοινότητα, η αναγκαιότητα ενός «Σπιτιού των Γυναικών».

Στο δεύτερο μέρος κυριαρχούν τα καλλιτεχνικά δρώμενα, που έχουν έντονα πειραματικό χαραχτήρα. Εγκαινιάζονται με έκθεση φωτογραφίας που τιτλοφορείται « Η γυναίκα στα χρόνια της κρίσης» και είναι αποτέλεσμα αυθόρμητης ανταπόκρισης πολλών φωτογράφων στο δικό μας κάλεσμα. Ακολουθούν AudioVisual Art and Performance δρώμενα, και Αυτοσχεδιαστικό Play Back Theater.

 

Όσο για το φαγητό, το  μαγειρεύει « Ο Άλλος Άνθρωπος» με την κοινωνική Κουζίνα του»…

 

Πρωτοβουλία για ένα «Σπίτι των Γυναικών, 

 

Επαφή: spiti.gynaikon@gmail.com

 
Scroll to Top