Εκδηλώσεις του ΕΜΠΡΟΣ

Παραστάσεις - Προβολές - Ομιλίες - Συναντήσεις Ομάδων

×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 573

Συγκρότηση-σκοπός-και-λειτουργία-Ομάδας-Δράσης-κατά-της-Αστυνομικής-Βίας-Αυθαιρεσίας-και-του-Εκφασισμού-της-Καθημερινότητας

Η πρώτη συνάντηση για τη συγκρότηση της Ομάδας Δράσης ενάντια στη συνεχιζόμενη Αστυνομική βία, αυθαιρεσία, και τον όλο και πιο άγριο Εκφασισμό στην Καθημερινότητα όλων μας, έγινε στο χώρο του Ελεύθερου Αυτοδιαχειριζόμενου Θεάτρου Εμπρός, την Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου, 2014. Σκοπός των συμμετεχόντων στην ομάδα ήταν και είναι να σχεδιάζουν, από κοινού, πρακτικές, εκδηλώσεις και δράσεις κοινωνικής, πολιτικής και καλλιτεχνικής παρέμβασης.

Στις συναντήσεις εκφράζονται προσωπικές (και όχι μόνο), εμπειρίες, που αφορούν στην αστυνομική βία και αυθαιρεσία, καθώς και σε κάθε πτυχή του εκφασισμού, που βιώνουμε, στην καθημερινότητά μας. Εκφράζονται απόψεις για τον φασισμό και τη βία που ασκεί ο μέσος πολίτης και πώς αυτό προκύπτει μέσα από την οικογένεια, το σχολείο, το πατριαρχικό κοινωνικό και εργασιακό περιβάλλον, τα ΜΜΕ και το σύστημα.

Θέλουμε, να οργανώνουμε δράσεις οι οποίες να βάζουν ένα «κουκούτσι» προβληματισμού στη σκέψη όλων όσων συμμετέχουμε σ΄ αυτές. Δράσεις οι οποίες θα συμπεριλαμβάνουν την κοινωνία, τον κόσμο και όσα ζει καθημερινά, βάζοντάς το κάθε άτομο σε σκέψεις, μέσα από έναν κατανοητό και στοχευμένο τρόπο, συμπεριλαμβάνοντας το στοιχείο της μάθησης και της αυτομόρφωσης.

Βασικός στόχος της ομάδας, μέσα από τις συζητήσεις, που κάνει, και την επεξεργασία των εμπειριών και των προτάσεων, που φέρνουν οι φίλες και οι φίλοι της, είναι η συνεκπαίδευση και η αφύπνιση συμμετοχικής συνείδησης και συνεξέλιξης. Επίσης, η έρευνα του φαινομένου του εκφασισμού, στις ποικίλες του μορφές, μέσα από το μοίρασμα σχετικών εμπειριών, επιτόπιες επισκέψεις στο χώρο που συμβαίνει ή από κείμενα, συνεντεύξεις, εισηγήσεις, παρουσιάσεις, εργαστήρια, εκθέσεις, παραστάσεις, performance, προβολές βίντεο, films, κ.ά.

Στη διάρκεια των συναντήσεων μας, θέλουμε να λειτουργούμε χωρίς συντονιστές, γι αυτό προσπαθούμε να μη μακρηγορούμε, ώστε να δίνεται σε όλες τις φωνές η ευκαιρία να εκφραστούν, και συνυπολογιστούν στη ζύμωση και συνδιαμόρφωση των απόψεων και αποφάσεων όλων των παρόντων. Προσπαθούμε να τηρούμε μίνιμουμ κανόνες αυτοπεριορισμού του εγώ, αυτοσεβασμού και σεβασμού του άλλου, για να μπορούμε να εκφραζόμαστε ελεύθερα και να στοιχειοθετούμε τη γνώμη μας και τις προτάσεις μας, ήρεμα.

Σ΄ αυτή τη διαδικασία, συνειδητοποιήσαμε ότι για να γίνει πολιτισμένος/ουσιαστικός διάλογος, είναι αναγκαίο, να μην παρεμβαίνουμε, με ερωτήσεις,-αντιρρήσεις-επικρίσεις και διακόπτουμε τον άλλο την ώρα που μιλάει. Να περιορίζουμε τον εαυτό μας να μην αλλάζει θέμα, επειδή κάποιο θέμα δεν του αρέσει ή γιατί το δικό του θέμα το θεωρεί πιο σημαντικό, εδώ και τώρα, προσβάλλοντας τη/το συνομιλήτρια/τη του. Να μη μιλάμε δυο-δυο ή όλοι μαζί, γιατί αυτό χτυπάει, καίρια, το χτίσιμο μιας οριζόντιας, ζωντανής δομής συνύπαρξης, αυτής που οραματιζόμαστε να κατακτήσουμε, αναπαράγοντας τα πατριαρχικά κάθετα μοντέλα αυταρχικής λειτουργίας.

Κύριο μέλημα της ομάδας είναι η συνδιαμόρφωση απόψεων με αυτοδιάθεση και αυτοδέσμευση των συμμετεχόντων για το συντονισμό, τη διοργάνωση και την πραγματοποίηση των δράσεων,. Καθένας και καθεμία, που μοιράζεται κοινές ανησυχίες και οραματίζεται έναν άλλο κόσμο, ενεργό και αλληλέγγυο, όπου ο άνθρωπος και η φύση με την πλούσια ποικιλομορφία του/της, αυτοοργανώνεται οριζόντια, ζει και δημιουργεί, μακριά από φυλετικούς, σεξιστικούς, θρησκευτικούς, πολιτικούς και οικονομικούς αποκλεισμούς, μπορεί να συμπορευτεί ως άτομο και ως ξεχωριστή οντότητα.

Η ομάδα δεν παρέχει άσυλο σε διχαστικές και εξουσιαστικές συμπεριφορές, που τορπιλίζουν τις διεργασίες και τους στόχους της ή σε άτομα που εκφράζουν απόψεις ξενοφοβικών/ρατσιστικών κομμάτων, πολιτικών μορφωμάτων και οργανώσεων. Δεν κάνει καλέσματα και ανοίγματα σε Εμπορευματικούς χώρους, σε Μ.Κ.Ο, χωρίς ομόφωνη απόφαση, μετά από σοβαρή έρευνα για τη δράση των τελευταίων, σε Κομματικές ή Συνδικαλιστικές Οργανώσεις. Καθένας/καθεμία, που μοιράζεται κοινές ανησυχίες, μπορεί να συμμετάσχει ως άτομο και ξεχωριστή οντότητα.

Σε κάθε συνάντηση δημιουργείται λίστα των θεμάτων που πρόκειται να συζητηθούν. Για λόγους πρακτικούς, που βοηθούν σημαντικά τη ροή της συζήτησης, αντί κάποιος/α να κρατάει αναλυτικά πρακτικά, κρατάει επιγραμματικές σημειώσεις, αφού μαγνητοφωνούνται οι συζητήσεις μας, για περιπτώσεις, που χρειαστεί να ανατρέξουμε, για κάποια λεπτομέρεια, που μας διέφυγε και είναι ανάγκη να διευκρινιστεί με στοιχεία μη αμφιλεγόμενα.

Για την ανταλλαγή και κυκλοφορία ειδήσεων, κειμένων, εκδηλώσεων, κλπ, που αφορούν στο θέμα και τον σκοπό για τον οποίο συγκροτήθηκε η ομάδα, αποφασίστηκε η δημιουργία ενός δικτύου ενημέρωσης με αλληλογραφία, facebookGroup, Blogetc.

Σημαντικό και αναγκαίο ζήτημα, για την ομάδα, κρίθηκε, εξ αρχής, το άνοιγμα της σε άλλες συλλογικότητες με οριζόντιες δομές λειτουργίας, όπως καταλήψεις, συνελεύσεις, αυτοδιαχειριζόμενους χώρους, αντιφασιστικές/αντιρατσιστικές ομάδες ή πρωτοβουλίες πολιτών, κλπ. Ως τώρα, έχουν συνεργαστεί άτομα από την ανοιχτή Συνέλευση του Ελεύθερου Αυτοδιαχειριζόμενου Θεάτρου Εμπρός, την LGBTQI - ΛΟΑΤΚΙ Κοινότητα, την Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία-Movementofartistswithdisabilities, την Κίνηση Χειραφέτησης  ΑμεΑ «ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ», τη γειτονιά των Εξαρχείων, την Ένωση Αφρικανών Γυναικών, των Αγωνιζόμενων Καθαριστριών, της Πρωτοβουλίας για ένα Σπίτι Γυναικών, της Πρωτοβουλίας για ένα Πολύμορφο Κίνημα Ψ, κ.ά.

Αν σε ενδιαφέρει το εγχείρημα, έλα κι εσύ! Οι συναντήσεις μας γίνονται στο ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΜΠΡΟΣ- Ρήγα Παλαμήδου 2, Ψυρρή

Τροποποίηση : Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2016 08:45
Αξιολόγησε αυτό το άρθρο
(0 Αξιολογήσεις)

Ίσως σας ενδιαφέρει

Ετικέτες

Συγκρότηση-σκοπός-και-λειτουργία-Ομάδας-Δράσης-κατά-της-Αστυνομικής-Βίας-Αυθαιρεσίας-και-του-Εκφασισμού-της-Καθημερινότητας | Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός

Σχετικά με το ΕΜΠΡΟΣ

Το Εμπρός είναι καλλιτεχνική, κοινωνική και πολιτική κατάληψη και προσπαθεί να λειτουργεί οριζόντια. Κάθε Κυριακή μετά τις 20:00 γίνεται η Ανοιχτή του Συνέλευση όπου συζητιούνται θέματα αυτοργάνωσης και αυτοδιαχείρησης του χώρου, προγραμματισμού, θεματικών, γίνονται ενημερώσεις και λαμβάνονται από κοινού αποφάσεις. Είμαστε αντίθετες/οι σε κάθε μορφή ιεραρχίας, διακρίσεων και κάθετων συντονισμών με αναθέσεις. Με αυτοδιάθεση και αυτοδέσμευση όλων των παρόντων στην Ανοιχτή Συνέλευση για ενεργή συμμετοχή στη λειτουργία του, με αμοιβαίο σεβασμό και νιάξιμο, αυτό είναι δυνατό....περισσότερα
 

Διεύθυνση & Επικοινωνία

Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός

Ρήγα Παλαμήδη 2, Ψυρρή, Αθήνα

email : embrostheater0@gmail.com

Δεν λειτουργεί η εγγραφή από email της Microsoft (hotmail και windows live). Σας παρακαλούμε δώστε κάποιο άλλο email.

Ακολουθήστε μας

 
Creative Commons Creative Commons 2011 - 2017 Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός
Όλο το περιεχόμενο είναι ελεύθερο προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί η διάθεση αυτού και του παράγωγου έργου να συνεχίσει να διατίθεται εξίσου ελεύθερα

Αναζήτηση

κανείς δεν είναι ξένος στο ΕΜΠΡΟΣ